Gott Nytt År

Nu är jag så klar som jag tänker bli idag. Vissa dagar får man så mycket gjort och andra dagar så gör man mycket men får inte så mycket gjort. Eftersom att jag är själv på Glasmästar´n så har dagen fördelats mellan kunder, telefon, pappersarbete, kundbesök och ärenden. Vilket innebär att jag har gjort lite av allt men inte blivit klar med det jag hoppats på vad gäller kontorsdelen. Det är bokslut till årsskiftet så det är en del att ta reda på inför. Spännande att lägga mitt andra år som företagare bakom mig. Ser med spänning fram emot år tre då mycket nytt kommer att ske.
Eftersom att tele killen tydligen inte gjort sitt jobb så bra enligt Helsingenet så har vi fortfarande inget Internet hemma. Därför önskar jag alla mina bloggläsare Gott Nytt År. Kom ihåg att tankens kraft kan ta oss långt. Genom att tänka bra saker händer bra saker! Ha nu ett skönt slut på detta år och en bra start på det kommande året.

/Madeleine Böhnke

Pengar till Gambia

Nu är julhelgen över och jag är åter på jobbet. Det har varit en skön jul förutom att Eric varit sjuk vilket har gjort att han inte sovit som han brukar och inte alltid varit så glad som han brukar. Det är då man inser hur bra man har det annars. Men Eric är nu på bättringsvägen och idag är han i Sörbo med mamma som huvudansvarig.
Bästa dagen var dagen före jul då jag, syster, mamma och pappa satt och spelade spel. Det var som förr i tiden. När det bara var vi i familjen. En riktigt skön kväll. Eric och jag sov kvar i Sörbo vilket gjorde det hela än bättre. Då slapp man åka mellan. Isen är inte var den borde vilket gör att det är att gå igenom skogen som gäller och det är brant när man ska hem. Nyttigt så här i jultider när gottekonsumtionen är större än vad den normalt är.

Idag har jag gjort en god gärning. I Ljusnan förra veckan stog det om en tjej som gjorde saker som hon sedan sålde för att hjälpa fattiga i Gambia. Tjejen är 14 år gammal! Eftersom jag tyckte det var en så god sak och häftigt att en 14 årig tjej gör det så bestämde jag mig för att sponsra hennes projekt med 6 000 kr. För dom pengarna är det 800 barn som kommer att kunna äta en månad. Vad vi har det bra i Sverige i jämförelse.
Det som var det bästa var att hon gör saker av snäckor som dom skickar upp till henne när hon har slut. Så att hon kan fortsätta att producera och barnen i Gambia lär sig att genom arbete får dom mat. Tänk om fler var som hon, givmilda och kreativa. När jag ringde upp henne idag bad jag om att få rapporterat om hur det går i projektet under kommande år. Det ska bli kul att följa och se hur det går för henne.

/Madeleine Böhnke

Underbart med jul

Nu närmar sig julen med stormsteg. Det ska verkligen bli härligt att få fira jul med familjen. Det blir både hemma och i stugan. Dit vi inte har någon bilväg... Vilket för det mesta inte är några problem för vi kan gå över isen och ibland köra. Men i år kom snön före kylan så isen är inte säker att gå på än tyvärr. Så det blir till att gå traktorvägen ner till stugan. Jag och Eric var dit igår och hälsade på. Ner gick bra för då åkte han kälke. Hem blev det till att bära för kälken och jag blev inte överens. Men efter mycket flåsande var vi åter vid bilen.
Hemma börjar vi komma i ordning på nedervåningen. Nu är det övervångingen kvar som ska fixas, men det får bli efter jul. Nu ska det kopplas av med familjen.

Passa på att njut av livet under julen och koppla bort små orosmoln.

God Jul!

/Madeleine Böhnke

Flyttat till vårt egna hus

Nu har vi flyttat till vårt egna hus. Det är första gången som jag är fastighetsägare. En ganska konstig känsla faktiskt. Känns som jag har blivit vuxen på någe vis. Märkligt. Men häftigt. Det var med mycket blandade känslor jag lämnade vår lägenhet. Inte så mycket lägenheten men grannarna i samma hus. Vilken hjälp jag har haft av dom. Visst kommer jag kunna få hjälp även i framtiden men det blir ändå annat när man måste klä av och på både Eric och mig för att gå och hälsa på eller att lämna han där någon timme. Men känslan av att ha ett eget hus med sambon är också underbar. Nu är det vi - Stefan, Eric och jag - som bor tillsammans i vårt hus. Spännande och se vad framtiden har att erbjuda oss.
Flytten gick bra trots så gott som ingen förberedelse. Lite kvar i huset som fixades igår och idag för att kunna flytta in. Men nu är 99% på plats och det blir till att göra ett ryck för att få klart lägenheten vi lämnade så att nästa hyresgäst kan få komma in. Datorn står kvar i lägenheten för telefonen flyttas på ons och jag hoppas att Internet ska komma igång i samband med det. Men Helsingenet har tyvärr inte visat sig från sin bästa sida i mina kontakter till dom. Både per tel, mail och fax så hoppas jag nu att det ska bli en flytt av Internet men jag vet inte. Någon bekräftelse har inte kommit så jag hoppas att det ska bli bra. Ska se till att fakturera klart på Stefans bolag så jag kan vara utan Internet ett tag.
Igår kväll gick jag tillbaks för att hämta lite saker. Det var med en tår i ögat som jag sedan lämnade huset efter att ha pratat med Evy och Göran.
Evy var förbi idag och hälsade på en stund och lekte med Eric. Nu på kvällskanten så har han varit hos henne så jag kunde ut på en ridtur i snöandet. Stefan har plogning så han har åkt på det. Nu är Eric uppe hos den andra grannen tillsammans med Evy och vi ska strax gå hem och koka gröt så att Eric kan lägga sig och sova i sitt alldelles egna rum för andra gången.

/Madeleine Böhnke

Nu är det nära!

Imorgon är den stora dagen! Då ska Stefan, jag och Eric flytta in i vårt hus efter x månader med renovering. Det kommer bli lätt kaotiskt eftersom att flytten är så kort bit så blev förberedelserna lika korta... Så vi kommer packa eftersom och packa upp eftersom också. Som tur var kommer lite vänner och familj och hjälper till så det blir säkert bra ändå.
Veckan i övrigt har varit bra. I onsdags hade jag som vanligt Beppe och det var en riktigt bra dag. Killarna var båda på topphumör och vi hade det mysigt. Eric vill gärna gosa med Beppe och tyvärr blir det inte alltid lika bra som Eric tänkt sig. Varannan gång ungefär så upplever Beppe goset som att han blir skallad istället. Men Eric snäll som han är fixar så att Beppe får nappen när han blir ledsen!
Torsdag och fredag har varit jobbdagar. Känns som jag ligger bra till nu när jag får jobba två dagar i veckan. Det är mycket som ska planeras för flytten så jag betar av sak för sak. Trots det så kommer jag säkert ha missat saker som vi kommer få lösa när vi kommer på plats i dom nya lokalerna.
Bokslutet närmar sig också för Glasmästar´n. Andra bokslutet för mitt företag. Kul att ha fått två bra år särskilt med tanke på konjukturen detta år. Så nu laddar jag inför tredje året och där flytten förhoppningsvis innebär nya kunder och utmaningar för oss.

Nu ska jag gå och packa lite inför imorgon!

/Madeleine Böhnke


Julklapparna fixade

Idag har jag och Eric varit runt och fixat lite av varje. Dagen började med att han var hos Evy när jag gick till hästarna. Innan avfärd han vi även med att smaka på den andra grannens, Kerstin, nybakade bullar. Gott. Efter en tidig lunch som vi alltid har numera så åkte vi mot Bollnäs. Eric somnade i bilen och sov tillräckligt länge för att jag skulle hinna fylla hästtransporten med halm. Med lite tur så klara vi oss på denna halmen. Vidare gick färden till Färgcenter för att fylla på med lite saker som målaren behövde. Pga ett bakslag igår i renoveringen så fick Annefors Snickeri rycka in och sätta gipsskivor på väggarna i vardagsrummet för att vi ska kunna tapetsera. Dom sex lagerna med tapet som satt där gjorde inget vidare jobb med att hålla sig fast och materialet under ville inte heller som vi ville. Efter färghandeln blev det centrum för att handla en varsin present åt systerdöttrarna. Vi passade även på att köpa julkort och in på sysmetbolaget och handlade en julöl av var sort som fanns. 8 st blev det. Julöl är ju så gott! Men med jour hela jul och nyår så lär väl andra får informera mig om hur dom smakade...
Efter centrumturen åkte jag och Eric till jobbet innan det vid 17 tiden blev dags för hemfärd.
Hästsläpet har frusit ihop lite för mycket så jag fick ställa in det i Modigs verkstad. Det är tur man har snälla grannar så jag slipper häla hetvatten på handsken varje gång jag ska av eller på med släpet. Nu har Eric somnat och jag ska bege mig till hästarna.

/Madeleine Böhnke

Julfest!

Vilken höjdar kväll vi hade igår! Tillsammans med 65 andra personer så hade vi julbord med underhållning på Palladium i Bollnäs.
För några veckor sedan fick jag ett uppdrag av en vän. Jag skulle köpa något kvinnnligt att ha på mig, typ klänning... Inte riktigt min grej i. Men väl i Berlin med tre tjejer så blev det i a f en kjol. Så igår blev det av med långkalsongerna och dom skitiga stallkläderna och på med tight/strumpbyxor (nästan som långkalsonger så jag kände mig nästa som hemma), kjol, Desigual blus, stövlar, fönat hår och sminkad! Inte illa för att vara en glasmästarägare från Annefors. Vi var sex olika företag som var med på kvällen och jag hade bokat både lokal och underhållning. Underhållningen stog Janne Krantz med bas, www.jannekrantz.se för och den andra delen två tjejer för. Janne och hans baskille är helt enorm. Minspelet på dom båda är oslagbart. Janne har hållit på om det var 36 eller 37 år. Bara det säger att han är duktig annars hade han inte lyckads hålla på i så många år. Han sjunger och berättar fräckisar. Oj vad vi skrattade. Efter han gjort sitt så tog två tjejer över och spelade med bra ös. Som vanligt var det Stefans gäng som härjade mest. Vi lyckades även lura upp en av mina anställda och hans sambo på dansgolvet. Min lycka var att en av Stefans anställda är grym på dansa så vi dansade både "styrdans" och bugg. Jädrans vad det var roligt. Bugga är verkligen roligt. Det skulle jag vilja göra oftare. Jag njöt i fulla drag. Det är roligt när man får dansa med någon som det flyter bra med. Tack PJ!
När Palladium stängde så blev det en sväng till Max där dom som orkade åt kvällsvickning.
Tack till alla som var med och gjorde det till en super rolig kväll!

/Madeleine Böhnke

Kul med duktig personal

Idag har varit en arbetsdag. Skönt att ligga i fas med pappersgörat. Innan det blev dags för hemfärd åkter jag ner till Petras Skafferi och levererade hennes "pralinmonter" som vi gjort åt henne. Det är kul med en specialbutik i Bollnäs. Lyxade till med lite salami och ost till helgen. Tack Petra!
Efter det stoppet åkte jag till Pizzeria Roma, fd Tacobaren, och beställde pizza för att ta med hem till mig och Stefan. Det var mycket att göra för dom så jag fick vänta en stund. Men det var så underbart att se tjejen som jobbade där. Hon uppmärksammade varje gäst som kom in och hälsade på dom och frågade om dom skulle äta där, beställa för avhämtning eller hämta. Det är sällan man ser så pigg och entusiastisk personal tycker jag. Ofta så undviker dom ögonkontakt för dom jobbar med något annat och är osäker på om dom blir hindrad i sitt jobb om dom tittar upp. Hade jag behov av kundmottagare hos mig så skulle jag frågat om hon ville börja.

Måste även kommentera att vi idag på Rotary hade besök av VMD=Vi Mot Droger. En nybildad förening i Bollnäs som startade efter att en tjej dog av droger för några veckor sedan. Tydligen är droger extremt utbrett i Bollnäs idag. Skrämmande. Uppskattningsvis enligt dom som var och informerade oss idag så har cirka 30 % provat droger. Skrämmande siffra. Den vanligaste drogen bland unga idag är GHB. Enligt VMD så är den drogen så farlig att knarkare vill inte ens ta den och det är den drogen som unga nu testar och många använder regelbundet. Vilken skrämmande utveckling. Hoppas verkligen att fler och fler tar ansvar för sina barn och omgivning så det blir någon bättring.
Ett förslag idag var att Bollnäs kommun borde erbjuda alla ungdomar sommarjobb för att ge dom en givande arbetsuppgift. Mitt kompletterande förslag var att vi företag mot en billigare kostnad än vad dom fackliga avtalen säger, i a f inom Byggnads där en 16 åring utan erfarenhet ska ha 86 kr i timmen, ska kunna erbjuda sommarjobb också. Hoppas dom hittar ett bra förslag för att få fler ungdomar i arbete och komma ut från tidig ålder i arbetslivet så att meningen med livet blir mer än droger och alkohol.

/Madeleine Böhnke

Veckan går mot julfest

Veckorna springer fram. Idag var jag in på Ica innan jag skulle hem. Killarna hade slut på kaffe så då var det bara att springa till grannfirman Ica och fixa det. Väl där så passade jag på att uppdatera frukt och mjölk till hemmet. Då ser jag att bäst före på mejeri varor är nu 23 december... Snart jul och jag har knappt hängt med på att hösten är här. Helt otroligt vad tiden går fort ibland.
Stefan och jag tog oss iväg till Ikea. Två stycken som inte tycker det är roligt lyckades bli x tusen fattigare och kom hem med det vi behövde. Så det kändes skönt. Eric fick vara hos farmor vilket gjorde att tempot på Ikea kunde hållas högt. Lampor till fönstren kom vi fram till att det kan vi köpa efter jul när adventsljusstakarna ska bort. Det är inte alltid lätt att hitta sådant man tycker om för det är tidvis ganske konstiga saker som är moderna och jag är inte så modern av mig.
Igår var Beppe här och han var jätte förkyld så det var inte den bästa dagen i hans liv. Men båda killarna var snäll och sov samtidigt så jag han ner till huset och röja undan lite så det kunde fortsättas av diverse hjälpare och hantverkare att göras klart. Nu är det inte mycket kvar!
Idag har varit arbetsdag. Fick en hel del gjort men det kvarstår mycket. Det är förvånansvärt vad mycket som ska fixas som personalen aldrig har kännedom men ändå om jag inte gör det påverkar deras jobb. Det är nyttigt att driva företag ett tag. Man får en större förståelse för varför saker inte är som det verkar på ytan. Det är så mycket man ska förhålla sig till.
Nu är det kväller, Eric sover och Stefan är strax hemma. Själv har jag fixat en sak inför helgens julfest med jobbet. Det kommer garanterat att bli många glada skratt under kvällen! Det gäller att ladda i tid för en sen natt. Så nu ska jag till hästarna och göra kväller där så jag får komma i säng i tid. Imorgon står det åter jobb på schemat och Stefan ska leka med Eric imorgon.

/Madeleine Böhnke


Alltiallodag

Dagen började tidigt. Eric har fått en ful ovana att låta från halv fem, 5 men är inte alls pigg och vill egentligen inte kliva upp. Men eftersom han sover i vårt rum dock i egen säng så är det svårt att inte störas av det. Det ska bli skönt med huset där Eric kommer få ett eget rum. Stefan gick upp framåt sex med Eric så jag fick sova lite till. Tanken var att jag och en kompis skulle till Ikea (ligger inte i mitt intresse...) för att shoppa saker vi behöver till huset. Men tyvärr så blev hennes dotter dålig så då blev det inget av det. Men inget ont som inte har något gott med sig. Stefan och jag bestämde att vi åker tillsammans till Ikea imorgon. Istället fick Eric åka med Stefan och lämna sexhjulingen på service och jag åkte till jobbet. Stefan kom till lunch och lämnade av Eric. Efter att jag fixat undan lite måsten där begav vi oss ut på ärenden. Vi åkte tillbaks till jobbet så Eric fick äta, det är bra med en lokal som man alltid har tillgång till i Bollnäs när man bor en bit ifrån. Mat var det också dags för att införskaffa och därefter hem. Stefan är nu åter i huset och målar. För egen del har jag diskat undan och ska nu ner till hästarna och säga go natt till dom.

/Madeleine Böhnke

Fått mycket gjort idag

Fick lite sovmorgon, till halv åtta i a f. Därefter gick jag och Eric till stallet och släppte ut hästarna och mockade. Hem, frukost alla tre! Det är tyvärr inte ofta men idag blev det möjligt. Stefan har tillbringat dagen i huset och målat. Eric och jag har torkat golven inne på förmiddagen. När han la sig och sov middag så passade jag på att göra faktureingen på Stefans bolag. Eftermiddagen bestod i att laga lunch och senare gick Eric och jag också till huset och röjde i källaren. Medan jag sopade upp sågspånen och slängde diverse så plockade Eric upp det ur tunnan jag slängt det i. Men till slut så blev det klart. Eric somnade kvart i sju ikväll super trött. Hans dag började kl 5 så jag förstår att då behöver han en tidig kväll även om han sov en och en halv timme på dagen. Men det var skönt att han somnade tidigt så jag han göra klart Stefans papper. Nu är det hästarna som ska få komma in och äta lite kraftfoder.
Det är skönt med dagar som man känner att man får mycket uträttat. Husrenoveringen känns nu som den går framåt med stormsteg. Urstädning av huset börjar imorgon och förhoppningsvis kan vi börja flytta lite saker nästa helg! Spännande.

/Madeleine Böhnke

Blandad lördag

Dagen började med frukost tillsammans med Eric. Därefter väckte jag Stefan som fick ta Eric för resten av dagen. För min del så bar det av till stallet för en ridtur och allt annat som ska fixas där. Det är verkligen skönt att få komma ut på hästryggen på morgonen. Härlig frisk luft och mysigt sällskap. Dessutom kan man göra vad man vill resten av dagen utan att känna sig stressad för att hinna hem och rida. Inledningsvis gick det så där men det var för mina tankar var överallt utom hos Baloo. Men efter ca 30 min skritt så tog vi en sväng på Modigs plan och när jag koncentrerade mig så gick det mycket bra. Nu längar jag verkligen till vi kommer i ordning i huset och livet börjar rulla som vanligt så jag kan prioritera att åka iväg med Baloo och träna för Mia.
Efter den härliga morgonturen blev det lunch med familjen och vidare till Bollnäs. Där blev det först färghandeln för att införskaffa tapeterna och lite annat till husrenoveringen och sedan vidare till jobbet för att stöka undan papper. Nu är november månads papper klara och jag är i fas med alla andra papper. Skönt! Nu är det bara Stefans bolag kvar...
Men nu när klockan snart är sju på kvällen så ska jag packa ihop och åka hem till familjen.

/Madeleine Böhnke

Överraskning som tack

Som jag tidigare har skrivit många gånger så har jag en fantastiks granne som hjälper mig många gånger med Eric. Men det är svårt att ge något till någon som har blivit 60+. Dom har det dom behöver och resten kan dom vara utan. Så i höstas kom jag äntligen på en sak som jag trodde hon skulle uppskatta - Magnus Carlssons Julkonsert. Två biljetter införskaffades efter att ha stämt av med hennes man att hon skulle vara hemma. Evy, grannen, visste ingenting. Eftersom jag blev lite sen från jobbet ringde jag henne på väg hem och sa att om 40 minuter skulle hon vara påklädd och klar för avfärd. Oj vad nervös hon var när jag kom hem. Men 17.15 var hon klar för avfärd. Väl i bilen fick hon reda på vart vi skulle så hon skulle slippa vara fundersam för det. Efter den informationen blev det bra. Så nu har jag och Evy varit på en mycket bra julkonsert i Ockelbo. Det som kunde önskas mer var att få ta del av mer sång där Magnus måste ta i. Han har en enorm sångröst och i några sånger där han får ta i blir den än bättre. Vilken kille! Det var vid några sånger väldigt mäktigt att lyssna på han.
När man sitter i en kyrka och lyssnar på julmusik är det väldigt många tankar som kommer upp i mitt huvud. Allt från att man kan sjunga med i många sånger och att man lärt sig dom i skolan, att det måste vara häftigt att sjunga i kör (Ockelbos ungdomskör var med på en del låtar), att det snart är jul och den ska firas i vårt ny rustade hus, att jag nu har en egen familj och inte bara den jag växte upp i, att det är viktigt att tänka efter hur man vill fostra sitt barn. Ja, många saker som sagt som poppar upp när man får sitta i lugnan ro i nästan två timmar och njuta av sång och musik. Eller som Stefan skulle uttryck det "din hjärna är på jämnt". Så kanske det också är. Men jag njöt då verkligen av lugnet och eftertänksamheten där i kyrkan.

/Madeleine Böhnke

Snart inflyttning

Nu känns det verkligen som renoveringen går åt rätt håll. Nu bärs det äntligen in mer än som åker ut. Nu är köket på plats inklusive vitvaror. Det som saknas där är glasskivan som ska sitta som stänkskydd istället för kakel. Alla golv är lagda och klara. Köket är färdigmålat och tapetserat. Toaletten närmar sig färdigmålad. Hallen har fått väv men där återstår målningen. Stefan målar fönster och dörrfoder nu ikväll. Imorgon kommer rörmokaren och ska sätta dit toalett och handfat. Nu får du skynda dig Nils om ni ska hinna flytta in före!

Nu känns det faktiskt som det kommer att bli kul att flytta till 80%. Dom sista 20 vill bo kvar där vi bor nu och få fortsatt hjälp av mina fantastiska grannar. Visst kommer dom hjälpa oss framöver också. Men det är lilla som när jag behöver skicka ett mail och ber grannen hjälpa mig med Eric i fem minuter eller att jag vill duscha. Den tiden är över när vi flyttar tvärs över gatan. Det blir ändå lite mer krångligt än värt det då många gånger. Men det är skönt att veta när det är -30 grader så kan jag be henne om hjälp så jag kan gå till stallet och Eric slipper följa med.

/Madeleine Böhnke

Ibland blir det inte som man tänkt sig

Ibland händer saker i livet som man inte får någon förklaring på. Inte just då i alla fall. Ibland kommer det kanske aldrig en förklaring som är tillräckligt tydlig för att man ska förstå. I dom stunderna gäller det att komma ihåg allt annat man har som är bra och som ger en daglig glädje.
Jag lever efter att det är en mening med allt, det gäller bara att hitta den. Frågan är om man alltid behöver hitta meningen eller om man bara ska lämna det som det är. Som ett minne eller kanske en påminnelse. Vem vet.

Dom flesta av oss har egentligen inga större bekymmer. Det är bara att vi är bortskämda med att ha det bra vilket gör att när livet har en svacka så känns det tungt och tråkigt. Men svackorna går för dom flesta av oss över som tur är och det kommer nya glädjeämnen i livet.

/Madeleine Böhnke

RSS 2.0