Section 60

Jag såg precis en film från ”section 60” som ligger i Washington, USA.

Section 60 är en kyrkogård för militärer. På grund av krigen runt om i världen som USA:s militärer är med i så dör många varje år. Det är gripande att se begravningar av 19 åringar, 25 åringar och 34 åringar. Bakom sig lämnar dom allt från familj, släkt och vänner. Men dom lämnar även barn som aldrig han träffa dom. För deras fruar var gravid när dom fick åka på tjänst utomlands. En kvinna som själv var militär förlorade sin 19 åriga son bara några månader efter att hon själv hade fått kommit hem från tjänst. En mamma med två barn berättade att hennes man hade ett 10 års kontrakt med militären. Nu när han var borta så skulle dom gå från att leva inom det militära till det civila. I hennes och i den militära världen har hennes man dött för sitt land. Men nu när hon lever bland civila så är det svårare. Då många i omgivningen är emot kriget i Irak och tycker illa om Bush.  (filmen är förmodligen något år gammal).För en svensk är nog detta svårt att förstå. Att leva som militär i Sverige betyder idag att man lever ett vanligt liv och arbetet man utför är inom det militära. Även om utlandstjänst blir vanligare även här.

I USA är det helt annat. Du kan även i USA välja att leva utanför ditt militära område. Men det finns så mycket innanför som skapar gemenskap som gör att många väljer att bo där. Dom flyttar även runt en del viket gör det enkelt att bo på militärormådena.  Dom har egna områden där allt finns.  Dom som väljer att bli militärer i USA gör det av två skäl skulle jag säga. Den ena och största är att dom är stolt över sitt land och villig att riskera livet för att försvara sitt land.  Den andra är att dom har väldigt bra förmåner, lön och pension. Det är ju många år sedan jag bodde i USA nu men då ville man verkligen försvara sitt land. Upplevelsen när jag lyssnar på min släkt som bor i USA och följer media så inser man att om man väljer den militära karriären så är krig ett måste. Förut var inte behovet så stort vilket gjorde att man kunde välja lite mer om man ville åka eller ej.

Ett stort antal människor både från invånare i landen där krigen förs och soldater som är där för att hjälpa. Tyvärr kommer många fler att dö. Tänk om vi alla kunde vara  lite mer öppna i våra sinnen och på sätt försöka förstå våra olikheter och acceptera dom. Då skulle vi kanske kunna få en bättre värld. Jag skriver kanske för det känns hopplöst ibland att få folk att tänka om.


RSS 2.0