Underbar helg i Berlin

Redan förra vintern planerades en resa till Berlin. Min pappa är medlem i en förening som har två lägenheter i Berlin som man kan hyra. Sagt och gjort så gjorde jag det och hörde mig för med några kompisar om dom ville åka med på julmarknad i Berlin. Så onsdag förra veckan gick färden till Stockholm där vi övernattade hos en kompis till en av dom medföljande. Planet lyfte kl halv åtta på morgonen så det var skönt att slippa gå upp tidigare än vad vi gjorde nu när vi redan var i Stockholm. På flygplatsen mötte ytterligare en upp oss.
På flygplatsen möttes vi av en guid som åkte runt och visade oss massor av historia, arkitektur och annat spännande som Berlin har att erbjuda. Minnena av krigen gör sig fortfarande påmind i denna stad. Förutom många minnesmärken så gör kulhålen i byggnader att man känner att det var inte länge sedan det var krig i Tyskland. Det dog totalt cirka 57 miljoner under andra världskriget. Så mycket onödigt lidande både för dom som omkom men även för dom som överlevde men förlorade annhöriga.

Tjejligan framför Brandenburger Tor - Ylva, Malin, Madeleine och Ida

Dagarna i Berlin fortsatte med lite historia varje dag, långa och goda fikapauser, mycket shopping och middagar med god mat och dryck. Godaste jag åt under dessa dagar var lunchen på KaDeWe som bestog av tonfisk till det ett glas vin. Vilken förmån att få komma iväg på en sådan här resa.
Även om all shopping och mat m.m. var kanon så var ändå det roligaste umgänget med tre kompisar. Att i fyra dagar prata om allt mellan himmel och jord. Utan att någon ska iväg på möte, hem och laga mat eller något annat som det ska stressas till. Vi hade så roligt och trevligt så vi har nu bestämt att vi nästa höst tar ett mellan år och träffas i Stockholm och kanske går på spa. Om två år har vi för avsikt att åka till New York och efter det, alltså om fyra år, åker vi till Island. Underbart att få drömma och hoppas att vi genomför detta. Men utan drömmar så blir det ingenting. Allt börjar med en dröm. Så nu ska jag gå och lägga mig och förhoppningsvis drömma om spa resan nästa år.

KaDeWe lunchen

Glühwein och Kinderpunsch på julmarknaden vid Potsdamer Platz

/Madeleine Böhnke

Åk och se hur andra jobbar!

Idag blev det avfärd kl 7 hemifrån via Alfta och hämtade lite saker som jag lämnade in när jag passerade Bollnäs på väg till Sundsvall. Det är skönt att sätta sig i bilen några timmar. Tänk vad många samtal man hinner ringa undan. Målet var att träffa min glasleverantör och kolla på några andra glasmästerier. Detta för att samla idéer till vår nya lokal där vi ska ha utställning.
Leverantörs besöket blev långt och givande. Det är verkligen kul att träffa en så kunnig person som efter många år i yrket brinner för sitt jobb så som Anna (jobbar hos glasleverantören) gör. Dom hade väldigt många roliga och kreativa glasidéer. Ex kan man ha en glasskiva som anslagstavla istället för en whiteboardtavla, det går lika bra att skriva på en sådan. Eller varför inte lägga en målad glasskiva på ett gammalt bord som inte är så fin i skivan längre. Det var verkligen kul att se olika saker dom gjort. Vi besökte gemensamt ett glasmästeri i Sundsvall och efter det åkte jag själv till ytterligare två stycken. Så nu har jag eventuellet hittat en ny samarbetspartner och samlat idéer.
Vilken kanon dag det var!
Ringde även och pratade med en kille som har besökt ett stort antal glasmästerier i landet för att få tips på företag som jag kan besöka. Han hade ett förslag och det var ett företag i Jönköpingstrakten. Känns lite långt just nu för att samla idéer. Men kan jag få tillfälle så kommer jag verkligen att åka. Det jag då undrar är om min idé med ny lokal och utställning är feltänkt eller om andra glasmästerier är mer hantverkare och inte tänker på att utställning kan ge mer arbete. Flera icke glasmästare men branschkunniga tror att det beror på sistnämnda. Den som lever får se hur mitt företag har utvecklats om ett år och framåt. Det kommer att bli en spännande resa.

/Madeleine Böhnke

Barnvaktsdag

Idag har jag varit hemma med Eric och Beppe. Det går verkligen bättre och bättre att ha båda. Vi vänjer oss alla tre att vara tillsammans. Jag har sagt det förr men det är verkligen en kanon lösning tycker jag att vara barnvakt en dag i veckan mot att få låna ut Eric en dag i veckan för att jobba.
Det är första halvtimmen som Eric vill väl men blir lite hårdhänt på Beppe. Därefter går det bra. Idag hade jag flytet att båda sov samtidigt. Så 1,45 var det alldelles lungt här hemma.
Ikväll har jag och Eric varit på bad. Det var fyra barn med deras mammor idag. Alla barnen var helt vilda. Det var kul att se. Dom dök som tokar allihoppa. Kul att gå med samma gäng hela tiden och lära känna nytt folk.

Eric och Beppe, bilden ovan är från förra veckan.
Bilderna nedan är för två veckor sedan.


Det var annat förr!

Slit och släng är en förhållandesvis ny företeelse. Idag fick jag det än en gång bekräftat att man inte levde så förr.
Eric och jag har haft en hemma dag idag. Förberett kommande flytt genom att städa ur en garderob och pysslat på. Efter lunch gick vi ner till huset och röjde undan lite efter hantverkarna. Sådant som blivit utkastat av mindre delar avl både det ena och det andra. För att få upp så mycket som det gick hämtade jag en kratta då delar av skräpet var fast i långt gammalt gräs. Krattan var en sådan röd plastkratta med träskraft, som var av på hälften.
Men det intressanta var att en "pinne" i räfsan saknades. Men det fanns tydliga märken att Stefans morfar försökt laga den. Det sann något limliknande kvar som såg ut som tuggummi. Det var annat förr. Istället för att köpa en ny försökt man laga saker. Även en sådan enkel och billig sak som en plastkratta. Idag är det inte mycket som är billigare att laga än att köpa nytt. En skrämmande utveckling om vi ser till miljön och även att vi blir mindre rädd om våra saker. För det går alltid att köpa nytt. Se dom gamla leksakerna som den äldre generationen plockar fram. Det var rejäla saker som oftast har använts av fler än en generation. Hur många av leksakerna som våra barn har idag kommer vi att bevara åt eftervärlden? Förmodligen inga av två skäl. Dom håller inte och det kostar för lite att köpa nytt. Istället slänger vi eller förhoppningsvis lämnar iväg sakerna till second hand affärer eller hjälporganisationer som kan skicka dom till andra behövande. Undrar hur det kommer se ut när Eric blir vuxen och kanske får egna barn. Kommer slit och släng att fortsätta eller kommer vi att komma tillbaka till att köpa bättre kvalité som håller längre?

/Madeleine Böhnke


Minns ni Europe?

Just nu sitter jag och gör slutklämmen på Stefans fakturering. Till det lyssnar jag på P4 live med Europe som gick för en tid sedan på radio. Minns tillbaka när Europe var stora när jag växte upp. Tänk vad livet snurrar på och jag är inte tonåring längre...
Idag har varit en riktigt skön dag. Efter en tur med Baloo på morgonen så har det blivit pappersgöra åt Stefans bolag. Uppehåll några timmar på dagen då jag och Eric bland annat var ner till huset där Stefan och Nils höll på. Målaren har varit här idag och satt upp väven i köket. Ida var snäll och kom med fika, Tack för det!. Nu närmar sig slutklämmen på köket även om det är mycket kvar att göra. Men nu går det åt rätt håll i a f, uppbyggandet och inte rivning.
Efter den turen blev det hem och till fortsatt pappersarbete. Hittade då en massa intressanta lördagsintervjuer som har gått på P1 dom senaste månaderna. Mycker intressant att lyssna på olika politiker som bland annat Mona Sahlin, Maria Wettersröm, Thomas Bodström, Anders Borg och Fredrik Reinfelt.
Thomas Bodström tjänar tydligen 2 miljoner kr per år av det betalar han 1,2 miljoner i skatt vad han själv säger. Visst är 800 000 kr mycket men tänk att mer än hälften ändå försvinner. Det tänker man inte på när man hör att han har via sina olika uppdrag och arbeten tjänar 2 miljoner.  För när jag hör två miljoner så funderar jag vad skulle jag göra om jag tjänade sådana pengar. Jag tänker inte vad skulle jag göra för 800 000 kr. Det är en stor skillnad.
Fredrik Reinfelt tjänar 1, 44 miljoner per år. Om han betalar lika mycket skatt som Boström så blir det 576 000 kr kvar efter skatt. I jämförelse vad han har för ansvar och med vad chefer på bolag har så är det inte mycket pengar. Själv har man lång bit kvar till man tjänar det han har efter skatt. Men jag är lycklig ändå! Tänk på allt annat man har. Jag kan bo på landet och njuta av allt vad det innebär. Eftersom jag sällan är på stan så gör jag heller inte av med pengar som jag gjorde när jag jobbade som säljare och var till Stockholm varje vecka. Alltid var det något som jag köpte som jag egentligen inte behövde. Nu lägger jag pengar på renoveringen och bolag... Baloo kostar inte i närheten av dom pengar han gjorde när vi satsade fullt ut på körningen. Det krävs inte så mycket pengar just nu för att ha det bra!

/Madeleine Böhnke

Första dagen som förälder

Det kändes lite så igår. Min mamma är här några dagar och hjälper mig med Eric så jag kan jobba ikapp lite på jobbet. Men när jag skulle åka hemifrån på fredagen så hade Eric lite feber. Vid lunch ringde mamma för Eric var jätte hängig. Han hade mer eller mindre suttit i hennes knä och sovit sen jag åkte. Så jag tog mig en tur hem efter Rotary lunchen för att kolla till han. Han hade då 39,3. Han var verkligen matt. Ringde sjukrådgivningen och de sa att jag skulle ge han en Avedon. När man inte har kunskapen själv får man lita på dom. Men jag är väldigt emot Alvedon annars. Man får feber av en anledning. Hur som, 10 minuter efter Alvedonintag så var Eric mycket piggare. Så jag begav mig av till jobbet igen efter en timme. Kanon skönt att få komma ikapp lite där.
Idag vaknade Eric utan feber så förhoppningsvis blir det inge mer än gårdagens feberattack.

Idag har jag varit ut med Baloo på morgonen. Det är verkligen en kick att få komma ut i naturen med häst.
Efter det så blev det ett röjryck i huset. Nu är vårt kommande sovrum urplockat. Mamma begav sig hem på eftermiddagen. Jag och Eric var ner till huset en sväng. Han vilade i vagnen men somnade aldrig medan jag han röja i vår framtida tvättstuga. Stefan har varit duktig och målat taklister idag. Han är kvar i huset och pillar med lite av varje. Medan jag nu ska lägga Eric och sen blir det middag med Stefan. Ljuvligt när man får en lugn kväll med sin sambo.

/Madeleine Böhnke


Ostprovning

Igår hade vi ostprovning i Annefors. Den hölls av Petra som driver Petras Skafferi, www.petrasskafferi.se i Bollnäs. Det var verkligen en rolig och god upplevelse. Vi var nio stycken som provade 12 olika ostar. Första varvet provade vi utan tillbehör, andra varvet med vin (3 olika sorter) och därefter åt vi med tillbehör så som marmelad, bröd eller kex.
Det som var intressant var att den ost som jag tyckte smakade riktigt illa, en mögelost, blev tillsammans med dessertvinet en len och trevlig smak. Tänk vad vin kan påverka smaksinnet.
I det sammanhanget måste jag rekommendera en restaurang i Stockholm som heter "Smak på restaurangen", www.restaurangentm.com. Där äter man 3, 5 eller 7 rätter. Men varje rätt är indelad i smaker ex chili, lime, curry eller något annat spännade. Efter varje rätt så finns en bokstav som när man läser vinkartan passar med just den rätten. Detta måste upplevas. Det ger en helt annan upplevelse av måltiden än att få "husets passar bra" till maten.

Nästa gång skulle jag vilja ha ölprovning. Tidigare fanns det ett ölsällskap i Hälsingland som hade ölprovning. Dax att leta rätt på det och se om det är möjligt. Eller varför inte choklad som en av dom som var med sa. Det vore en höjdare!

/Madeleine Böhnke

En helg med syster och barn

Den här helgen kom min syster på besök tillsammans med hennes två döttrar.
Det är alltid kul när dom kommer. Då blir det en lugn och avkopplande helg utan måsten, nästan i alla fall. Det ska självklart gås till stallet och hälsa på katterna och hästarna. Sen även en ridtur på Baloo. Det är tur man har sådan snäll häst. Särskilt när en galen jägare körandes i bil vill passera och det är trångt på vägen och bilen lägger sig halv meter bakom Baloo. Det var ca 20 meter han fick ligga där tills jag flyttade undan oss där det blev bredare. Vad är det som gör att människor inte tänker på konsekvenserna av deras handlande. Men ser man en häst med ett barn på ryggen som leds av en person, en barnvagn, ytterligare ett barn, hund och en vuxen så borde man ta sig tid att vänta till dom flyttat sig från vägen där det är möjligt att passera.
Stefan tog även med alla tre barnen på en sväng på sexhjulingen. Bamse fick också följa med och alla var lika nöjd när dom kom tillbaka.

Mitt hjärta - Anna Hammarström

Vilken intressant föreläsare vi hade idag på Rotary - Anna Hammarström. En av delägarna till Mitt hjärta som bland annat driver hälsocentralen i Bollnäs.
Många gånger känns det som om kommun och landsting driver sina verksamheter på ett totalt galet sätt. Efter att ha lyssnat på Anna i 20 min så fick jag ännu mer onda vibbar mot vårt landsting. Skatten ska höjas nästa år och det är lätt att förstå om det är som Anna berätta. Dom hade vid en genomgång hittat en stafettläkare som arbetat 110 timmar på en vecka. Stafettläkarna har 1 000 kr i timmen. Klart vi behöver höja skatten om vi ska ha dom lönerna.
Vad är det som gör att det är privat går att driva effektivare? Är det för att det är någon i slutänden som verkligen bryr sig om vad saker kostar? Eller är det för att vi som driver företag har ett intresse av att sköta våra företag på bästa möjliga sätt för vi vill verkligen vara duktiga?
Det blir verkligen spännande att se vad som kommer att hända med upphandlingen på Bollnäs sjukhus. Det byggdes ett nytt sjukhus för inte allt för länge sen. Men dom senaste fyra åren har det lagts ner och hotats om nedläggning på allt fler avdelningar.
Förutom landstinget så undrar jag emellanåt om det finns någon i vår kommun som har förstånd att ta hjälp på områden som man inte behärskar. Två saker som hänt sista veckan är att kommunen har fått en räkning på 1,8 miljoner som dom inte visste om men hade skrivit på ett avtal ett år tidigare så dom borde vetat om det. Sen vill det företag som köpte torget i stan inte bygga där längre och kräver nu pengarna åter, 4 miljoner. Kommunen menar att det är endast 167 000 som ska betalas tillbaka för det andra var pengar som dom betalade kommunen för att tömma torget. Det är med förskräckelse som jag kommer följa detta. Mitt förtroende för polititkerna i vår kommun är nere på noll så jag utgår från att de även denna gång missat i avtalet och blir återbetalningsskylldig på 4 miljoner och inte 167 000. Den som lever får se...
Ibland skulle jag vilja jobba politiskt. Men jag tror att min personlighet inte riktigt passar inte i ett så långsamt byråkratiskt system. Men visst vore det spännande att släppa in 10 företagare i ledningen som fick ge sin syn på saker som dom i kommunen gör och inte gör.

Ha en trevlig helg!

/Madeleine Böhnke

Kunnig och hjälpsam personal

är kanske inte det man möts av så ofta som man borde när man är in på butiker eller vad det kan vara.
Fast det är därför bland annat att jag ville driva ett eget företag. Man ser så många dåliga exempel och tänker "det kan inte vara svårt att driva företag".
I tisdags mötte jag en person som fick mig att åka hem den dagen till Annefors med ett leende på läpparna. Anledningen var att det var första gången jag kände att det var kul att få huset vi ska flytta till renoverat. Tidigare har det varit Stefan som vill renovera och jag har tyckt det varit fruktansvärt tråkigt. Eftersom att jag är helt ointresserad av inredning. Men Anita som hon heter och jobbar på Färgtema på i Bollnäs fick mig alltså att känna glädje inför denna renovering. Stefan och jag var dit för att kolla på vad vi skulle ha för sten till murstocken. Hon hjälpte oss där och det känns nu kanon att vi ska ha sten där som jag tidigare varit emot. Hon synkade ihop mig och Stefan och guidade oss till något som båda tyckte var bra. Därefter berättade jag att jag ville byte toagolvet till samma som hallen för jag hittade ingen bra färg till väggarna till det tidigare golvet. Sagt och gjort så blev det så och vi letade sedan färg. Vi hittade ingen bra men hon tipsade om en tapet som inledningsvis kändes. "Nej!". Men ju mer vi tittade på den och hon förklarade övriga saker runt så kändes det kanon. Därefter kvarstog min idé att istället för kakel bakom köksbänken så blir det glas. Känns som jag vill prova med tanke på branschen jag är i... Hon tyckte då att vi även där skulle prova med en tapet istället för att måla. Vilket med hennes förklaringar till anledningar kändes logiska. Sagt och gjort. Samma som sist, sa jag till henne:" Då får du ta fram exempel för jag vill inte leta i kataloger eller titta på väggarna på alla olika som finns." Anita tillsammans med en kollega letade fram en som kändes riktigt bra. Det som jag tyckte hon gjorde så fantastistkt bra var att förstå min önskan till känslan i huset och sedan komma med få förslag som harmoniserade med varandra. Det som nu kvarstår att välja färg till är vardagsrummet. Anita kommer förhoppningsvis att följa med Claes ut när han kommer och ska titta. Då kanske även vardagsrummet kommer känns som det blir kul att få iordninggjort.

Tusen tack för den hjälpen!

/Madeleine Böhnke


Skön söndag

Vilken tur man har som får bo på en plats där man njuter av utsikten varje gång man är ut med hästen. Det är så fantstiskt vackert här. Idag såg man verkligen dom "böljande blå bergen" som Hälsingland är känt för. Det var sol och frisk luft. Bladen som fortfarande är kvar på träden är gula och ger ett fantastiskt sken i solen med dom gröna tallarna och granarna runt omkring sig. Baloo och jag tog en tur till klätterbacken. Det är så ljuvligt att få komma ut och njuta av skogen och ridturen. Tog en sån fin bild med telefonen när jag var ute idag. Men teknik är bra när det fungerar och det gör det inte nu. Får inte ur mina bilder ur telefonen. Så ni får sen den en annan gång.
Efter den underbara svängen åkte jag och hämtade Eric i Gruvberget. För att sedan lasta ur halmen ur transporten som jag hämtade häromdagen. Men vi har lite för mycket lera vid stallet för att kunna köra dit med bil så Stefan fick ta 6-hjulingen och skjusa dit transporten. Men med Erics hjälp så gick det i ett nafs.
Nu är pizzan äten och jag ska gå och natt hästarna. Stefan håller på att prima golvet där det ska spacklas imorgon för att sedan kunna lägga kaklet i hallen. Häftigt. Det tar sig. Det kanske blir som Stefan vill att vi bor där till jul.

Go natt på er

/Madeleine Böhnke

40 års kalas

Vilken trevlig kväll det var. Jonny, vän och även gudfar till Eric, fyller 40 så det var dax för kalas i Freluga på Hilmas (bylokalen). Kvällen började med att Stefan skjusa Eric till farmor och farfar i Gruvberget. Festen började kl 18 och höll på till tidig morgon för en del skulle jag gissa på. Sjävl gav jag och Stefan upp vid halv tre.
Förmodligen var jag den enda som åkte dit med två flaskor vin och kom hem med det samma. Kände efter ett glas vin till maten att det var allt jag var sugen på den kvällen så jag bestämde mig för att avstå resten så jag skulle kunna köra hem. Mer värt att få en pigg dag på söndagen än att dricka vin på festen.

Vid bordet hade vi två killar som jag inte kände igen helt. Den ena tycktes bekant vilket jag senare fick information om att han var men den andra helt obekant. I övrigt satt Lars, Helena, Stefan och jag vid bordet. Jag frågade dessa två killar vilka de var. Det ena visade sig vara en i byns bror, vi skippar namnen..., och det andra en kompis till honom. Dom var där för att det skulle vara personalfest med deras jobb. Konstigt kändes det men jag vet ju inte alla Jonny känner så han kanske hade tyckt det var ok att dom kom några fler tänkte jag. Jonny hade gått fram till dom när dom kom och frågat vilka dom var eftersom att han inte kände igen dom och fått någon förklaring om att bybon (Annefors) hade bjudit in dom. Han tyckte det var lite konstigt men vad spelade det för roll tänkte han det fanns mat åt dom med.
Det blev lite allmänt prat och vi åt mat, pyttipanna. Helena berättar att dom känner Jonny, födelsedagsbarnet, och det var därför dom var där. Födelsedagsbarnet säger då den ena killen: "är det någon som fyller år?". Dom hade fått informationen av bybon att det skulle hända något vid halv sju. Så dom förväntade sig någon sorts överraskning av den som bjudit in dom. Vilket förklarade varför han inte var där. Pyttipanna tyckte dom var lite konstigt för dom hade blivit informerad om att det skulle vara helstekt gris. Men den inte alltid "informerande kompisen/brodern" till den ena hade väl missförstått det hela förklarades det med. Men brodern tyckte til slut att det verkade konstigt och kollade telefone. Då hade han fått meddelande från sin bror och det visade sig att dom var på fel fest. Dom skulle till Runemo... Så dom gick artigt till Jonny och tackade för mat och dryck och bad om ursäkt för att dom "snyltat". Skamset lämnade dom festen och vi andra skrattade så vi tjöt.

Kvällen fortsatte med dans och prat. En kanon trevlig kväll. Det var verkligen kul att vara tillbaka i byn och få träffa det gänget som man tidigare umgicks med en hel del då man bodde där men som man har tappat kontakten med.
Tack Jonny för en super rolig fest.

Nu är klockan snart tio på morgonen och solen skiner. Beslutet att inte dricka mer igår känns nu ännu bättre. Jag ska gå till hästarna nu som Ida varit snäll och fixat igårkväll och nu på morgonen. Känns som att jag kan hinna dit och rida innan Stefan vaknar idag. På eftermiddagen ska "prinsen" hämtas.

Jonny med tjejerna som sjöng för oss under kvällen.




En lycklig Jonny som sjunger med allt vad han kan.





/Madeleine Böhnke

RSS 2.0